jueves, 30 de septiembre de 2010

Les Propietats del Text: Vilaweb Sabadell

Anàlisi del text "El cost real del Quart Cinturó es podria multiplicar per dos"
(Vilaweb Sabadell)

El text de la notícia és coherent, ja que té introducció al text que s'explica sota, desenvolupament, fets i conseqüències. Al principi es fa un petit resum del que és la notícia, i més endevant el text es desenvolupa donant els detalls.

A la notícia es veu clarament un bon ús de la substitució lèxica referint-se a les paraules "Campanya Contra el Quart Cinturó". També utilitza repetició, però no de manera excesiva. L'el·lipsi, els connectors i signes de puntuació estan ben empleats...És un text ben cohesionat.

El text del Vilaweb Sabadell està adequat a una situació formal, ja que es tracta d'una notícia de premsa. Utilitza una varietat estàndar, adequat per que ho llegeixi tothom que sàpiga català treient de dial·lectes. També utilitza un registre formal a l'hora de comunicar la notícia.

Està més que de sobres dir que està corregit lingüísticament, ja que és un text oficial, que surt en públic. Ha d'estar ben corregit per poder presentar-ho correctament.

jueves, 23 de septiembre de 2010

Viquipèdia


La Mounia i jo, hem utilitzat la VIquipèdia varies vegades, o bé per treballs de l'escola o per curiositats nostres. Encara no hem aportat res a la enciclopèdia, tot i que de vegades hem volgut fer-ho.
Creiem que les enciclopèdies de paper les fan catedràtics, profes d'universitat, diplomàtics, i gent molt intel·ligent.

Els únics que poden esc
riure les enciclopèdies de paper són persones amb estudis superiors especialitzats com per exemple llengües, ciències, i d'altres temes importants.
En canvi a les enciclopèdies col·laboratives hi pot escriure tothom que sàpiga alguna cosa sobre aquell tema i la vulgui compartir amb totes les persones que visiten la pàgina.


Els que col·laboren a la enciclpèdia són voluntaris, és a dir, que ho fan perquè volen, no és necessari que tinguin estudis superiors si la informació que dónen és real. Nosaltres creiem que el que mou als col·laboradors a fer aquesta feina és compartir amb altres persones el que ells saben, posar-ho en comú i ajudar a la gent que entra a la pàgina per donar-li una informació correcta. A més, un
treball pel qual no es cobra no ha de ser necessàriament pitjor, hi ha treballs pels quals es cobra i són pitjors que no pas aquells pels quals no es cobra. Tot depèn del treball que sigui, i no de la remuneració.


Aquesta notícia dels 250.000 articles de la Viquipèdia en català és molt bona per a tots aquells que estimem el català. Que hi hagi 250.000 ar
ticles en català, a la catorzena posició en nombre d'articles de tot el món és important, vol dir que hi ha un nombre raonable de persones que parlen el català i que s'esforcen per ajudar a que la Viquipèdia prosperi i que el català s'expandeixi per tot el món i sigui conegut a països més llunyans que Espanya, França o Itàlia.


A la Universitat de Middlebury (EUA) han vetat la Viquipèdia perquè sembla ser que els alumnes s'han basat en la enciclopèdia en línia per fer treballs i exàmens, i alguna informació de la enciclopèdia era errònia. Els alumnes atribuïen els seus errors a la Viquipèdia.

En el bloc on s'estudien els mitjans de comunicació, hi surt un article on diu que agents de la CIA, Microsoft i d'altres multinacionals alteren els articles de l'enciclopèdia, anònimament. Crec que això que fan és encubrir petites informacions que potser els podrien jugar una mala passada. Aquest bloc és bastant interessant, ja que estudia els mitjans de comunicació, coses que utilitzem constantment i va més enllà amb temes com: d'on ve la informació, qui la rep, qui la produeix, si és certa aquesta informació, etc.

A la foto de l'entrada 2 del bloc de Català, jo hi veig una muntanya de persones, que unes sense les altres no podríen muntar la muntanya, que si en falta un, cauen tots. Jo crec que és a l'entrada, al costat del nom de la Viquipèdia perquè seria un exemple físic de la enciclopèdia. Hi col·laboren tots, tothom necessita de tothom i tots ho fan amb esforç i gust.

jueves, 16 de septiembre de 2010

Eii!!

Hola! Som la Mounia i la Noelia i aquest és el nostre blog de Català. Som de 4t A, la millor classe de 4t!
La Mounia abans anava a 4t D, però es veu que es van adonar que estaria millor amb nosaltres.
Esperem que estigui bé i que us agradi!